ATENTIONARE PREALABILA
Acest ghid este realizat cu ajutorul datelor pe care le-am colectat pe teren in cursul verii anului 2006.
Speram ca informatiile puse la dispozitia dumneavoastra sa fie cat mai precise si utile.

Trebuie totusi sa atentionam drumetul : aceasta traversare Transcarpates, a fost efectuata in autonomie, culmile muntoase romanesti nu sunt ( inca ! ) echipate in mod regulat de locuri de gazduire si de aprovizionare.
Aceasta drumetie se adreseaza deci, pe moment, drumetilor consacrati, capabili sa transporte cort si hrana pentru 2- 6 zile.
"Timpul cumulat" dat in acest ghid este in afara de opriri.

Traducerea acestui site internet a fost realizata de catre o persoana ce nu a efectuat traseul Transcarpates. Va rugam sa scuzati eventualele erori de interpretare datorate traducerii.

Animale salbatice

Carpatii adapostesc printre altele, ursul, lupul si linxul. Primul, mai ales,
in anumite conditii, poate fi periculos. Va recomandam sa va informati pe langa persoane competente pentru a cunoaste atitudinea ce trebuie adoptata fata de aceste mari mamifere.Dar, mai mult decat ursii, ce raman animale salbatice, trebuie sa fiti foarte atenti la cainii de stana, ce sunt caini de aparare impotriva mai sus mentionatior Mari Predatori, iar nu caini calmi de insotire.Nu putem decat sa va sfatuim sa aveti cu dumneavoastra un bat pentru a-i tine la distanta. Nu ridicati batul spre ei, asta nu face decat sa-i agite si mai rau.Cel mai bun lucru ce va ramane de facut este sa evitati stana si sa adoptati o atitudine absolut indiferenta fata de acestia.Manifestati-va prezenta ciobanilor, imediat ce ii observati, de departe. In cele mai multe cazuri, acestia isi vor chema cainii si veti putea astfel sa mergeti sa-i salutati de aproape !

Scara de dificultate utilizata in acest ghid :
* : fara dificultate tehnica, nici de orientare, etapa scurta.
** : cateva dificultati de orientare, fara dificultate tehnica.
*** : dificultati tehnice si/sau de orientare, etapa obositoare .
**** : etapa ce necesita o foarte buna conditie fizica, de asemenea o foarte buna rezistenta fizica, fara teama de vid.

Hartile utilizate sunt cele pe care le putem gasi pe internet.Acestea nu sunt todeauna reactulizate, astfel nu va mirati daca veti gasi unele incoerente legate de scara, stani ce au fost mutate, izvoare secate...Acum exista totusi harti mai bune pentru unele masive turistice, pe care le puteti achizitiona pe internet.

Situri internet importante :
Doua situri trebuie sa va retina atentia daca doriti sa pregtiti o drumetie in Carpatii romanesti :
http://salvamont.org
http://alpinet.org
Primul, este situl asociatiei nationale Salvamont..
Al doilea, este un site tinut de catre iubitorii inflacarati ai muntilor romanesti.
Acestea sunt de fapt, legate intre ele.Veti putea gasi noutati proaspete si harti facand clik pe fereastra "harti".
Puteti, de asemenea, sa cumparati harti foarte bune ale unor masive bine frecventate, cu traseul potecilor, pe situl : http://www.dimap.hu/cgi-bin/onlineshop_frame.cgi


Indicatii cu privire la simbolurile utilizate in aceste pagini :

Acest ghid se doreste inainte de orice util, atat pentru detinatorii de GPS, care vor putea gasi aici coordonatele de puncte (" Waypoints=WPT") regulate, dar si pentru cei ce prefera sa se orienteze fara ajutorul electronicii : fiecare etapa este descrisa pe cat posibil de clar, redand in scris elementele peisajelor traversate.
Drumul reprezentat pe harti :
Atunci cand liniuta dintre doua locuri marcate ("WPT") comporta cateva puncte : este vorba de o legatura precisa, ce retraseaza veritabil drumul urmat : fie "drum" sau "log" inregistrate pe GPS ce functioneaza permanent.
Dimpotriva, in unele locuri, bine marcate, in special in cursul zilelor Z5, Z6, si Z7 din Fagaras , pentru a menaja bateriile, GPS nu a fost in functiune permanent, si nu a servit decat la inregistrarea punctelor marcate ("WPT"). Astfel, liniuta este directa intre doua puncte "WPT" , si nu comporta punctele intermediare, aceasta insemnand ca nu se reprezinta exact drumul ales. Punctele "WPT" pe care noi le-am dorit prezente in mod regulat, ar trebui sa fie suficiente pentru a nu va pierde.

 

Simbolurile utilizate in acest ghid :

: Punct de apa : izvor sau parau
: Loc propice de tabara
: Locuinta sau stana abandonata
: Panou indicator
Cand mai multe simboluri se suprapun in acelasi loc, am optat pentru a afisa simbolul apei, acesta fiind crucial.

Paleta de culori utilizata pentru altitudini :

Este vorba de altitudini absolute :
<500m : albastru inchis

500-750m : albastru deschis
750-1 000m : verde
1 000-1 250m : verde deschis
1 250-1 500m : galben
1 500-1 750m : portocaliu deschis
1 750-2 000m : portocaliu inchis
2 000-2 250m : rosu deschis
2 2500-2 500m : rosu aprins
>2 500m : maron

Dificultati de aprovizionare :
Drumetii din vara lui 2008 ne semnaleaza dificultati in procurarea buteliilor de gaz ( cu filet si clips)
.

©februarie 2007. Murielle GHESTEM-OVR
"In Franta, protectia unei opere originale este automata inca din momentul crearii acesteia. Nici o reproducere, chiar si partiala, o alta decat cea prevazutala la articolul L 122-5 din codul proprietatii intelectuale, nu poate fi facuta acestui site fara acordul autorului " I.N.P.I. .